Kontakt

Zespół Szkolno Przedszkolny  w Porębie Radlnej

Poręba Radlna 119

33-112 Tarnowiec

Kalendarium

Sobota, 2020-02-22

Imieniny: Małgorzaty, Marty

Innowacja pedagogiczna z chemii 2019/2020

Pomysł stworzenia innowacji powstał w celu wzbudzenia i pogłębiania chemicznych zainteresowań uczniów. Jest on przedsięwzięciem, które ma na celu odejście od tradycyjnego sposobu przekazywania wiedzy. Jego zadanie to usamodzielnienie pracy ucznia w procesie kształcenia, rozwinięcie twórczej inwencji i zachęcenie go do podejmowania nowych inicjatyw.Rozwój dziecka odbywa się przez jego własne działanie, sam poznaje świat i zmienia go. Innowacja ta ma za zadanie wykształcenie u uczniów umiejętności praktycznych – posługiwania się sprzętem i szkłem laboratoryjnym, planowania oraz realizację eksperymentów, dbanie o bezpieczeństwo swoje i innych w kontakcie z odczynnikami chemicznymi i substancjami niebezpiecznymi z życia codziennego. Zajęcia odbywać się będą głównie w formie przeprowadzania doświadczeń chemicznych, co ułatwi poznanie tej trudnej dyscypliny nauki, a jednocześnie uwrażliwi uczniów na potrzeby środowiska. W ramach innowacji uczniowie będą zdobywać głównie umiejętności praktyczne.

POWRÓT PIĄTKÓW CHEMICZNYCH

      W ramach realizowanej w naszej szkole Innowacji Pedagogicznej z chemii uczniowie znów korzystać będą z gościnności PWSZ w Tarnowie. W piątek kl. VII i VIII uczestniczyła w zajęciach o tematyce: ”Jak osłodzić sobie życie ?”. Poznano tajemnicę produkcji miodu przez pszczoły, a informacje o jego wartościach odżywczych i zdrowotnych mają zachęcać młodych ludzi do sięgania po ten wartościowy produkt. Z zainteresowaniem wysłuchano opowieści o produkcji czekolady. Po ten smakołyk nie należy jednak sięgać zbyt często. Uczniowie dowiedzieli się tez, że z Brazylii pochodzi stevia – roślina 200 razy słodsza od zwykłego cukru! Wykładowca PWSZ Pani dr Agata Lada w swój wywód wplatała ciekawostki, czym skupiła uwagę słuchaczy. Nie zabrakło też wiedzy czysto chemicznej, dzieci poznały wzór cukrów prostych: glukozy i fruktozy oraz złożonych: sacharozy. Zdobyta wiedza będzie przydatna młodzieży w szkole i życiu codziennym.

 

 

Zajęcia laboratoryjne na Wydziale Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej

 

Korzystając z gościnności dr inż. Piotra Suryło prodziekana do spraw studenckich uczniowie klas VI-VIII po raz kolejny mogli wykonywać doświadczenia chemiczne w laboratorium wyższej uczelni. Tym razem po omówieniu regulaminu i zasad BHP badali zawartość soli w  wodzie wodociągowej i mineralnej oraz przewodnictwo wód mineralnych przy pomocy konduktometru. Uczniowie klasy 6 dowiedzieli się co to jest kation i anion, siódmo i ósmoklasiści znają te pojęcia z lekcji chemii. Ciekawym doświadczeniem było badanie właściwości amfoterycznych cynku oraz metali szlachetnych. Wiele emocji wzbudzały kolorowe zabarwienia  probówek w czasie reakcji strąceniowych. Część zajęć poświęcona była tlenkom azotu i azotynom. W czasie krótkiego wykładu dr Suryło przybliżył uczniom na czym polega szkodliwość tlenków azotu wydzielanych  w spalinach silników diesla, dowiedzieli się ponadto, że odczynnik Salzmana  niweluje ten szkodliwy gaz. Azotyny – substancje dodawane do konserwowania wędlin są bardzo szkodliwe, dzieci badały ich zawartość w wędlinie. „Naukową zabawą” było posługiwanie się konduktometrem. Dzieci oznaczały ilość cukru w coca – coli oraz coli 0%.Wyjazd ten był kolejnym działaniem w ramach innowacji pedagogicznej z chemii. Następne spotkanie zaplanowane zostało na 22 lutego. Mamy nadzieję, ze zainteresowanie chemią wśród uczniów naszej szkoły zaprocentuje w przyszłości

 

Galeria

Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie