Zespół Szkolno Przedszkolny
w Porębie Radlnej
Poręba Radlna 119
33-112 Tarnowiec
Zespół Szkolno Przedszkolny
w Porębie Radlnej
Poręba Radlna 119
33-112 Tarnowiec
Piątek, 2024-03-29
Imieniny: Marka, Wiktoryny
Od paru lat w naszej szkole działa kółko kulinarne. W bieżącym roku szkolnym 2018/2019 w ramach innowacji pedagogicznej realizowane są zajęcia kulinarne pod hasłem ,,Akademia kulinarna”, w których uczestniczą uczniowie klasy pierwszej. Głównym założeniem zajęć jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną, przygotowywaniem potraw i ich wyeksponowaniem. W czasie zajęć poruszane są także takie tematy jak: BHP podczas zajęć, wartości odżywcze warzyw i owoców oraz przykładowe jadłospisy dla dzieci. Uczniowie poprzez zabawę dowiadują się wielu ciekawych rzeczy - rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego. Podczas praktycznych zajęć uczą się przygotowywać zróżnicowane dania: eksperymentują i próbują tworzyć własne kompozycje smakowe, posługując się różnymi kuchennymi akcesoriami, a także wykorzystując techniki sprawnego, ale bezpiecznego siekania, krojenia i wielu innych umiejętności ułatwiających kucharzom pracę. Nauka praktycznego gotowania ułatwia dzieciom nabycie cennych umiejętności kulinarnych przydatnych przez całe życie. Dzięki tym zajęciom uczniowie również się integrują, uczą się współdziałania.
Zajęcia kółka kulinarnego odbywają się w środy w godz. 12.55- 14.20.
Prowadząca zajęcia: Barbara Dymon
Kolorowe kanapki
Podczas pierwszych zajęć dzieci sprawnie i chętnie przygotowywały kanapki, według własnych upodobań. Każdy miał wybór składników, które najbardziej preferuje i lubi. Dzieci z ogromnym zaangażowaniem wykonywały przydzielone im prace, dbały o higienę podczas sporządzania posiłku. Samodzielnie kroiły paprykę, pomidory, ogórki, szynkę i ser. Każda kanapka wyglądała estetycznie i niepowtarzalnie. Dzieci zjadały je z wielkim apetytem i uśmiechem na ustach.
Sałatka owocowa
Było smacznie, a przede wszystkim zdrowo, gdy pierwszaki własnoręcznie przygotowywały sałatkę owocową z jabłek, bananów, gruszek, kiwi, brzoskwiń, ananasa oraz winogron. Przed przystąpieniem do pracy dzieci dokładnie umyły ręce, a następnie założyły fartuszki, w których wyglądały jak mali kucharze. Następnie pod czujnym okiem nauczyciela uczyły się i zarazem doskonaliły technikę krojenia, obierania i dekorowania. Nie zabrakło również rozmów nt. wartości odżywczych owoców i zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji i radości. Degustacja odbywała się w miłej atmosferze, dzieci delektowały się zdrowymi, smacznymi i kolorowymi sałatkami.